De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
För att göra din första tid som mamma lite enklare så har vi på föräldraledig.se tillsammans med Plume skrivit ihop en artikel; en guide för nyblivna mammor som tar upp vad du kan förvänta dig de första dygnen efter en förlossning och viktiga saker att tänka på.
Kroppen efter förlossningen
När du precis fött barn så går din kropp igenom stora förändringar. Hormoner och känslor är precis överallt och kroppen håller på att återhämta sig från både graviditet och förlossning.
Eftervärkar: Efter förlossningen börjar livmodern dra ihop sig och det kan kännas som värkar eller kraftig mensvärk. En del upplever värkarna väldigt smärtsamma medan andra inte känner särskilt mycket alls. Om du har ont så kan en värmekudde hjälpa dig att lindra smärtan.
Blödning: Oavsett om du föder vaginalt eller med kejsarsnitt så kommer du att blöda efter förlossningen. Detta kallas avslag och kommer från att din livmoder håller på att gå tillbaka till sin tidigare storlek. Avslag är som en kraftig mens och pågår i cirka 6 – 8 veckor. Se till så du har stora förlossningsbindor hemma så du slipper oroa dig för läckage. För att känna dig fräsch under blödningen och efter toalettbesöken kan du använda en intimdusch som skonsamt rengör underlivet på ett smidigt sätt. En räddare i nöden för alla nyförlösta!
Förstoppning: Det kan ta ett tag innan magen kommer igång efter en förlossning. För att undvika förstoppning kan du äta mycket fibrer och se till att dricka mycket vatten. Investera i en bra vattenflaska med sugrör som du kan bära med dig.
Tankar och känslor efter förlossning
Trötthet: Du kommer förmodligen att vara väldigt trött de första dygnen efter förlossningen. Dels på grund av sömnbrist, dels för att din kropp håller på att återställa sig efter graviditet och förlossning. Du behöver låta det ta tid och försöka att vila så mycket du kan.
Oro: Det är helt normalt att känna oro när du precis fött barn. Många upplever tankar som ”Kommer jag verkligen att klara av det här?” och ”Tänk om jag inte gör rätt nu?”. Dessa tankar kommer förhoppningsvis att lätta med tiden men om tankarna blir värre eller du känner mer oro så kan det röra sig om en förlossningsdepression som måste tas på största allvar. Du kan läsa mer om förlossningsdepression och vad du ska göra om du misstänker att du drabbats här: Förlossningsdepression och baby blues.
Hormoner: Dina hormoner kommer att vara i obalans efter förlossningen. Det är ingenting som är konstigt men det är bra att vara medveten om att detta kan ge dig humörsvängningar, ångest och depressiva känslor.
Sömnbrist: Det är vanligt att ha sömnbrist de första dygnen. Det kan bero både på att din bebis vaknar ofta och att du har svårt att sova på grund av omställningen, smärta eller oro.
Bebisens första tid utanför livmodern
En förlossning är inte bara stor för dig som mamma, det är också en omställning för din bebis. I cirka 9 månader har din bebis legat skyddad i din mage och nu är det dags att lära sig om den stora världen utanför. De första dygnen med din bebis är en speciell tid. Ta dig tid att njuta av varje ögonblick, utan stress och press.
Gosa mycket: Det nyfödda barnet har ett oerhört stort behov av närhet. Barnet tycker ofta om att bli buret och när du sjunger eller pratar med det. Närheten, gärna hud mot hud, främjar barnets utveckling och ger trygghet till din bebis. Hud mot hud främjar även anknytningen mellan mamma-bebis (och pappa-bebis för den delen), gör att barnet skriker mindre och stimulerar kvinnans amningshormoner.
Få bebis att ligga bekvämt: När du håller ditt barn hud mot hud ska barnet gärna ligga i ”grodposition”. När barnet ska sova ska det ligga på rygg och inte på mage. Tänk också på att växla läge då och då för att förebygga en sned huvudform eller platt bakhuvud. Var alltid uppmärksam så du inte täcker bebisens ansikte med något och säkerställ fria luftvägar.
Håll koll så bebis kissar: Barnet bör ha kissat inom de två första dygnen efter förlossningen. Ofta så kommer det ganska lite i början men produktioner ökar sedan med tiden. Många blöjor för nyfödda har en våtindikator som gör att blöjan ändrar färg när barnet kissat men tycker du det är svårt att veta om barnet kissat eller inte kan du lägga lite hushållspapper i blöjan eller helt enkelt låta bebisen vara utan blöja en stund. Viktigt att känna till är också att salter från urinen ibland kan visa sig som en orangeröd fläck i blöjan. Det är ingenting farligt men kan misstolkas som blod.
Navelstumpen kommer att trilla av: De första dygnen efter förlossning brukar navelstumpen vara torr och fin. Om bebisens navel är fuktig eller kladdig kan du tvätta en gång om dagen med vatten och torka ordentligt efteråt. Navelstumpen brukar falla av någon gång mellan det 3:e och 10:e dygnet. Det kan då blöda lite grann men det är helt normalt.
Tips för första tiden efter förlossning
Be om hjälp: Var inte rädd för att fråga familj och vänner om hjälp och stöd. Det kan vara hjälp med vardagsbestyr som att tvätta, handla eller laga mat eller att någon kan gosa en stund med din bebis medan du sover eller duschar.
Ta hand om dig: Ät regelbundet, drick mycket vatten, sov när din bebis sover.
Lyssna på kroppen: Din kropp vet vad den behöver så lita på det och följ kroppens rytm.
Njut av att vara mamma! De första dygnen efter förlossningen är en speciell tid. Det är en liten bubbla som är svår, jobbig och fantastisk på samma gång. Sänk alla krav, tänk inte för mycket på vad du ”borde göra”. Njut av att äntligen ha din bebis nära och försök slappna av.
Vill du läsa mer om postpartum och livet som nybliven mamma?
Tips på fler artiklar:
Ta hand om dig efter förlossningen
Vad behöver jag till min bebis?