Sponsrat innehåll

Kom igång med bäckenbottenträning efter graviditeten

Publicerad: 3 December 2024, 20:51

Muskulaturen i din bäckenbotten påverkas mycket under graviditet och förlossning. Därför är det bra att komma igång med övningar som hjälper dig att stärka och hitta kontakten i bäckenbottenmuskulaturen så snart som möjligt efter förlossningen. Ofta går det bra att börja med bäckenbottenträning inom någon vecka efter en vaginal förlossning. 

träning mamma baby

Hitta tillbaka till bäckenbottenmusklerna efter förlossningen

Det kan kännas knepigt att hitta kontakten på bäckenbottenmusklerna efter graviditeten, särskilt om man haft en vaginal förlossning då vissa av musklerna i bäckenbotten töjs ut tre gånger sin längd. Men det är viktigt att komma igång med bäckenbottenträningen. Vid kejsarsnitt påverkas inte bäckenbotten i samma utsträckning, men även här är det viktigt att stärka upp eftersom själva graviditeten också påverkar musklerna i bäckenbotten. Efter ett kejsarsnitt är det också extra viktigt att hitta tillbaka till magmusklerna för att återfå full funktion och hållfasthet.

Fokusera på lyftet när du tränar din bäckenbotten

– När du tränar bäckenbottenmusklerna bör du fokusera på att få ett lyft av muskelplattan. Jag gillar inte ordet ”knip” egentligen eftersom det många gånger leder tankarna till att knipa ihop för att stänga kisstrålen eller andra ”rör” vilket kan ge ett ytligt knip. Det som främst eftersträvas är ett lyft uppåt av bäckenbottenmuskelplattan, så att de inre organen samtidigt lyfts uppåt, säger Katarina Woxnerud, som är expert inom kvinnohälsa på Yogobe. 

Men det kan vara svårt att hitta tillbaka till knipet/lyftet. Det finns studier som visar att cirka 30 procent aktiverar fel muskler när de tränar bäckenbotten, vilket såklart påverkar resultatet av träningen. I vissa fall så krystar man och trycker ned hela bäckenbotten, i tron om att man lyfter den. Därför kan det vara bra att gå på en undersökning om du känner dig osäker på om du gör rätt. Barnmorskor och fysioterapeuter eller naprapater med kvinnoinriktning kan göra undersökningar, antingen genom ultraljudsundersökning (som kan ske utanpå kroppen), eller via vaginal palpation (inuti kroppen), för att hjälpa dig hitta rätt. 

Bäckenbottenträning efter förlossning – börja såhär

När det är dags att sätta igång med bäckebottenträningen är det bra att göra övningar flera gånger om dagen, gärna på morgonen, mitt på dagen och på kvällen. Alternativt kan du istället för tillfället mitt på dagen utföra två lyft/knip varje gång du ska sätta dig ned eller varje gång du har tvättat händerna, för att få till fler tillfällen under en hel dag.

– Efter en förlossning är det främst maxknipet/lyftet du bör starta med. Knip och lyft upp bäckenbotten så hårt du kan under 3-4 sek, slappna sedan av aktivt under lika lång tid. Upprepa så många gånger du orkar med bra kvalitet. Kanske det är 5-10 st. Det är bättre att göra färre med god kvalitet än många med dålig, säger Katarina Woxnerud. 

Stärk din bäckenbotten med programmet: MammaMage – total core

Vill du få stöd för att hitta kontakt med bäckenbottenmuskulaturen och komma igång med träningen efter graviditeten? I programmet MammaMage – total core med Katarina Woxnerud blandas teori och praktik för att hjälpa dig att stärka bäckenbotten och core, på ett lugnt och tryggt sätt. Fokus ligger på djup bålkontroll som ger dig en stark och stabil grund att träna vidare med. 

mamma mage

Bäckenbottenträning vid läckage

Det är vanligt att läcka lite under de första veckorna efter förlossningen, särskilt vid en vaginal förlossning. Vanligast är att läcka urin, men man kan också läcka avföring eller luft (fisa). Om du har läckage av något slag så bör du ta det som ett tecken på att du behöver stärka din bäckenbotten. Det kommer att hjälpa dig att få bättre kontroll. 

Om du läcker lite eller känner tyngdkänsla mot underlivet kan du knipa lite extra till en början, för att känna mer stöd när du exempelvis promenerar. Du kan också aktivera magen lite om du upplever att du har lågt stöd på framsidan. Men det är viktigt att veta att i förlängningen ska knipet och magmuskelkontrollen fungera automatiskt. I takt med att du blir starkare ska du sluta knipa aktivt när du går. Om du sedan börjar springa är det bra att lägga på lite medvetet stöd igen, men det ska också till slut fungera automatiskt. Att medvetet knipa vid promenader och löpning i onödan kan påverka det naturliga andningsmönstret och rörelserna i bäckenet och bålen.

Aktivera din bäckenbotten när du börjar styrketräna

När du börjar styrketräna och lyfta tungt kan du däremot med fördel föraktivera musklerna i bäckenbotten och magen lite. Börja med ett lätt stöd, för att sedan påbörja övningen och låt kroppen aktivera så mycket mer muskler som krävs beroende på belastning.

Om du när du rör dig skulle få en tyngdkänsla mot underlivet eller om det känns som att något skaver eller att du har en tampong som sitter snett – fast du inte har någon tampong inne alls – så är det bra att gå till en gynekolog för en undersökning.  

– Vid uttöjda och försvagade slidväggar kan exempelvis urinblåsa/urinrör bukta bakåt, ändtarmen sjunka framåt eller själva livmodern tyngas nedåt. Inget av detta behöver ge några bestående besvär, beroende på skadans storlek, men det är viktigt att få hjälp att se hur allt ser ut så att du därigenom kanske väntar lite med styrketräning eller snabbare promenader i backar, liksom löpning, säger Katarina Woxnerud. 

Testa Yogobe Play gratis i 30 dagar

Testa Yogobe Play gratis i 30 dagar (klicka här). Erbjudandet är endast giltigt för nya medlemmar och kan avbrytas när man vill. 

Kort om Yogobe Play

Yogobe Play är en digital prenumerationstjänst som möter behov inom fysisk träning, psykisk hälsa och kvinnohälsa. Här guidas du av ledande experter, via förinspelade klasser, digitala program och LIVE-streamade event. Yogobe finns på webben, men också som app för Android, iPhone och kan castas till din TV.  

Julklappsguiden

Nyhetsbrevet till dig som är eller ska bli föräldraledig!

Vill du ha koll på aktuella aktiviteter för dig och ditt barn under föräldraledigheten? Vill du få rabatter och andra specialerbjudanden riktade till just dig som förälder eller ditt barn? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få skräddarsydda tips direkt till din inkorg!

Artiklar & Guider

4 övningar i självmedkänsla
4 övningar i självmedkänsla
Att bli förälder är en omvälvande tid i livet, som kan innebära att många känslor och tankar bubblar upp. Självmedkänsla kan hjälpa oss med att dämpa självkritiska tankar och istället bemöta oss själva och andra med mer värme och förståelse när vi befinner oss i utmanande situationer. Här kan du som förälder ta del av övningar för att stärka din självmedkänsla.
Föräldraledighet och aktiviteter: Att få det mesta ut av tiden med ditt barn
Föräldraledighet och aktiviteter: Att få det mesta ut av tiden med ditt barn
Att ta föräldraledighet är en viktig tid för att få möjligheten att tillbringa kvalitetstid med ditt barn och bygga en nära och kärleksfull relation. Under denna tid kan man även leta efter olika aktviteter och sätt att engagera och interagera med sitt barn. Här är några idéer för aktiviteter att utforska under föräldraledigheten:
Mammayoga för starkare kropp och bättre sömn
Mammayoga för starkare kropp och bättre sömn
Yoga kan hjälpa dig som nybliven mamma att hitta lugn i och acceptera din nya roll. Genom yogan kan du hjälpa kroppen att bli stark och smidig igen på ett lugnt och skonsamt sätt. Här kan du läsa mer om fördelarna med yoga för dig som är nybliven mamma och hur du kommer igång!
Kom igång med bäckenbottenträning efter graviditeten
Kom igång med bäckenbottenträning efter graviditeten
Muskulaturen i din bäckenbotten påverkas mycket under graviditet och förlossning. Därför är det bra att komma igång med övningar som hjälper dig att stärka och hitta kontakten i bäckenbottenmuskulaturen så snart som möjligt efter förlossningen. Ofta går det bra att börja med bäckenbottenträning inom någon vecka efter en vaginal förlossning.
Förlossningsberättelse
Förlossningsberättelse
Här kommer en förlossningsberättelse från födelsen av min andra dotter Alva, som föddes på BB Stockholm med 22 juli 2024. Läs om hur förlossningen gick till från att värkarna startade till att vi kom hem.
Fördelar och tips för att bära barn i sele och sjal – Närmast hjärtat!
Fördelar och tips för att bära barn i sele och sjal – Närmast hjärtat!
Att bära sitt barn är en av de mest kärleksfulla och stärkande handlingarna som en förälder kan göra. Många av oss känner en stark instinkt att hålla vårt barn nära, men med alla alternativ på marknaden kan valet av bärsele eller sjal kännas överväldigande. Här utforskar vi varför bärande är så viktigt, fördelarna med det, och hur du kan se till att ditt barn sitter på ett ergonomiskt korrekt sätt.
Hur du kan navigera föräldrarelaterad stress och ta hand om din mentala hälsa som förälder
Hur du kan navigera föräldrarelaterad stress och ta hand om din mentala hälsa som förälder
Att vara förälder är en av de mest givande uppgifterna i livet, men det är också en av de mest krävande. Många av oss har stunder av djup glädje och mening när vi ser våra barn växa upp, men dessa stunder kan ofta följas av känslor av osäkerhet, stress och utmattning. Den senaste forskningen från den nya rapporten "Parents Under Pressure" belyser hur viktigt det är att föräldrar tar hand om sin mentala hälsa för att kunna ge sina barn en trygg och kärleksfull miljö.
5 tips på lekfulla aktiviteter för hela familjen
5 tips på lekfulla aktiviteter för hela familjen
Vad kan man göra på höstlovet som familj? Oavsett om du har helt ledigt eller inte, här får du tips på mysiga och roliga höstlovsaktiviteter så att barnen och hela familjen får röra på kroppen tillsammans.
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Ta del av en unik föräldraledig-utflykt med Sandra och Daniel, föräldrar till den charmiga Julian på 7 månader, när de utforskar Museet Vrak i Stockholm. Upplev en fascinerande barnvagnsvisning under ytan och kasta er in i interaktiva VR-äventyr. Glöm inte att förlänga upplevelsen med Vraks barnvagnsvingar, tillgängliga varje måndag mellan 10-12 under våren 2024.
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Vintern är en härlig tid för att vara ute med barn. Men det är viktigt att klä bebisen rätt för att den inte ska bli kall eller svettig. Här är våra bästa tips på hur du klär din bebis i vagn på vintern, beroende på väder och temperatur ute.
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Handen på hjärtat, att ha småbarn kostar mer för mammor än för pappor. För vissa kvinnor börjar det redan under graviditeten med den minskning av inkomst som en sjukskrivning innebär. Det fortsätter ofta med att den som är mamma tar större delen av föräldraledigheten, vab och går ner i tid för att få ihop livspusslet.
Här kan du hämta ut babyboxar!
Här kan du hämta ut babyboxar!
Konceptet med babyboxar är genialiskt. Här får man chansen att prova olika artiklar, vissa är helt gratis och för andra behöver du stå för frakt. Många kan man beställa redan innan bebis kommer, andra när ditt barn är fött. Här finns listan på de olika babyboxarna du kan hämta ut.
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
Har du precis genomgått en förlossning och nu har du äntligen din bebis i din famn? Stort grattis! De första dygnen efter att ha fött barn är minst sagt omtumlande. Det där lilla knytet som hittills bara funnits i din mage har nu lämnat livmoderns varma rum och från ena dagen till den andra så har du ett litet liv att ta hand om. Det kan kännas både överväldigande och svårt men det är också en tid av stor glädje och kärlek.
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Vad är skillnaden mellan mardrömmar och nattskräck? Hur kan du som förälder bemöta barnet när det sker? I den här artikeln reder vi ut begreppen och du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för förebygga och hjälpa ditt barn att få bättre nattsömn.
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Vissa tycker det är alldeles, alldeles underbart att vara hemma med en liten bebis. Andra tycker det är ensamt och långtråkigt. I appen Plussa hittar du tips och råd kring hur du som förälder kan må så bra som möjligt. Bland annat har Plussa samlat några tips till dig som tycker föräldraledigheten är utmanande.
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Leksaksbibliotek, hälsa på djur och skapa vattenvana med hjälp av babysim. Föräldralediga.se har kartlagt mötesplatser och aktiviteter i Göteborg för föräldralediga och deras barn. Här finns något både för den som vill göra något stillsamt, som gå på babycafé eller utflykt till 4H-gård och för den som vill ha lite mer rörelse som babysim och babyrytmik.
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Föräldraledighet är en underbar tid att få spendera med sitt nyfödda barn, men för vissa kan det också vara svårt att veta vad man ska fördriva tiden med mellan blöjbytena. Vilka aktiviteter kan man göra med bebisar som är 4-6 månader gamla? Här är några förslag på aktiviteter som kan vara roliga och utvecklande för både dig och ditt barn.
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
När man lever i en storstad med småbarn så blir ofta promenaderna nära trafikerade gator. Du är knappast ensam om att fundera över hur hälsosamt det egentligen är. Men lösningen är nära. Bli mer medveten om luftföroreningshalten i ditt närområde.
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Graviditet är en av de mest spännande, läskiga och livsförändrande upplevelserna en kvinna kan gå igenom. Tidiga graviditetssymtom kan variera från person till person, men det finns några vanliga tecken och symtom som många kvinnor upplever under de första veckorna av graviditeten. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste knepiga små tecknen som du kan uppleva.
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Under de första åren under barnens liv händer mycket, de växer snabbt och behoven förändras. Det här innebär ofta nya inköp, till exempel en större barnvagn, en ny bilbarnstol och kanske den första cykeln? En fråga man såklart ställer sig: måste allt köpas?
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Att ge din baby massage kan vara en underbar upplevelse för både dig och ditt barn. Det är en mjuk och närmande beröring som kan hjälpa till att skapa en stark känslomässig koppling mellan er, samtidigt som det har många hälsofördelar för ditt barn.
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldralediga.se har tittat på mötesplatser och aktiviteter som finns i Stockholm med omnejd för föräldralediga och deras barn. Det finns aktiviteter både den som vill göra något stillsamt som sångstund och för den som vill ha mera rörelser som utflykter. Mycket är gratis eller ges till självkostnadspris, annat kostar per tillfälle eller har terminsavgift. Stockholm erbjuder massor att göra och ställen att besöka.
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.
Lär din bebis babytecken!
Lär din bebis babytecken!
När våra barn är små är det vanligt att känna en längtan efter en tid då man kan kommunicera bättre och enklare. Men det finns faktiskt enkla medel för att kunna börja "prata” med din bebis innan språket är på plats. Nämligen med hjälp av Babytecken, eller ”tecken som stöd” som det också kallas.
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
Äntligen har sommaren hittat hit, här finns 3 tips till er som är föräldralediga eller har semester med bebis och yngre barn.
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Har du hört talas om GroGro? Framtidens mat för barn som är färsk och kallpressad. En näringsrik smakbomb som görs på hela ekologiska råvaror. Häng med oss under en sommardag där vi både kommer dela våra bästa GroGro-tips kring färsk mat i värmen och smarriga recept för de minsta.
Vad ska man tänka på inför babysim?
Vad ska man tänka på inför babysim?
Innan man ska gå på babysim för första gången finns det såklart många funderingar kring hur det går till och vad man ska tänka på. Det kan vara mycket att hålla koll på de första gångerna – barn och packning ska manövreras – och mycket information ska tas in. Vi har samlat några värdefulla tips för dig som ska på babysim med din bebis.