Massage under graviditeten - hur funkar det?
Att en graviditet är påfrestande för kroppen kan nog de flesta hålla med om. Många får ont i rygg, bäcken, nacke, vader mm och funderar då på vad man kan göra åt det. Nu för tiden har vi ändå gått någorlunda bort från "du är gravid, det är bara att stå ut", men hur funkar det egentligen? Kan man gå på massage som gravid och är det något särskilt man bör tänka på? Och hur är det egentligen med att få massage under de första 13 veckorna, bör man undvika det eller går det bra?
Massage i tidig graviditet – är det säkert?
Hur är det med att få massage i början och slutet av graviditeten? Många ställen som erbjuder gravidmassage har även ett tillägg som lyder "vi utför ingen massage före vecka 13". Vad beror det på och finns det verkligen något belägg för att undvika massage innan vecka 13? Varför denna punkt har uppkommit handlar egentligen om att de flesta missfall sker före vecka 13. Det uppskattas att 80 % av alla missfall sker före vecka 14. En viktig riskfaktor är kvinnans ålder där man sett att vid 20 år är risken 10 % medan den vid 40 år är 30 %. Störst är risken för missfall i vecka 9-11. Man vet inte säkert vilka orsakerna till tidiga missfall är. Det troligaste är dock kromosomavvikelser eller defekter på fostret, moderkakan eller hinnorna.
Att få ett missfall (spontan abort) är oerhört tragiskt oavsett om det är i början, mitten eller slutet av graviditeten. Det finns dock ingen forskning som tyder på att gravidmassage skulle öka risken för missfall, men då alla som utför gravidmassage inte har utbildning i gravidmassage saknas även kunskapen om att behandla före vecka 13.
Varför är det viktigt att terapeuten har utbildning inom gravidmassage?
Vi ska skapa lite klarhet i allt detta. För det första är det bra att fundera över vad det är du vill ha ut av massagen. Är det en skön stund med främst fokus på avkoppling eller har du ett problem du vill behandla? Beroende på ditt svar får du redan här en första hint om vart du ska gå. En gravidmassage med fokus på avkoppling kan de flesta terapeuter ge men vill du få hjälp med dina problem är det viktigt att hitta någon som faktiskt är utbildad inom gravidmassage. Och vad innebär det? Det är någon som i sin utbildning har fått lära sig vad som faktiskt händer i kroppen under en graviditet. Hur ser förloppet ut? Vad innebär det att vara gravid i de olika veckorna både gällande hormoner, muskler, ligament och bindväv. Hur är den gravida kroppen påverkad just nu? Vet terapeuten detta vet den också vad det kommer innebära att behandla kroppen vid detta tillfälle. I början av en graviditet skjuter exempelvis hormonerna östrogen och progesteron i höjden och skapar en ökad risk för bland annat illamående. Detta gör att vissa kan ha svårt att ligga på mage eller rygg under den första tiden, trots att magen inte är stor. Då är det viktigt att du har en terapeut som även vet hur man behandlar i sidoliggande läge. Det är även viktigt att terapeuten känner till hur dessa hormonpåslag påverkar musklerna, kommer jag få samma reaktion i muskeln om jag behandlar den nu som gravid, som i vanliga fall? Om jag väljer att släppa på spänningen i en muskel i bäckenet, hur kommer det påverka bäckenets dynamik i övrigt just nu i graviditeten? Detta är saker du vill att terapeuten har koll på vid en mer djupgående och/eller smärtlindrande behandling. Ett annat exempel är att all smärta från nedre ländrygg och bäcken (foglossning, ländryggssmärta och ”gravid-ischias”) i stort sett har samma symtom. Därför förväxlas dessa lätt med varandra av en outbildad terapeut som ger gravidmassage. Det är endast genom noggrann anamnes och specifika rörelsetester som terapeuten kan ställa korrekt diagnos. Fel diagnos kan innebära att terapeuten väljer att behandla fel muskler vilket leder till större påfrestning på kroppen och i förlängningen fler besvär.
Kan massage sätta igång en förlossning?
Det finns i detta även en idé om att massage skulle kunna starta en förlossning, men det är inte riktigt svart eller vitt. Finns det några specifika punkter att behandla eller specifika grepp att använda som garanterat sätter igång en förlossning? Inte vad vi känner till idag, men det hade ju varit toppen om så var fallet. Men massage kan absolut ha en positiv effekt eftersom det ökar ditt välmående och på så vis hjälper kroppen att producera mer oxytocin, och oxytocin i sin tur är det hormon som startar och styr din förlossning. Oxytocin tillsammans med dopamin bestämmer även intensiteten på ditt värkarbete. Således är det oftast en alldeles utmärkt idé att få massage i slutet av/under en graviditet och i samband med förlossningen, men massagen kommer inte i sig få en omogen kropp att gå in i förlossning.
/Josefine, tvåbarnsmamma och kroppsterapeut på Behandlingsteam John Carrier